8 vragen aan bondscoach Kanosprint Nicole Bulk

20 januari 2022

8 vragen aan bondscoach Kanosprint Nicole Bulk

Nicole Bulk (53 jaar) is werkzaam als bondscoach Kanosprint van het Watersportverbond. Sinds een jaar heeft ze een duidelijke opdracht: deelname aan de Olympische Spelen 2024 en een medaille in 2028. Vorig jaar maart kreeg zij daarvoor een nieuwe trainingslocatie, de Willem-Alexander Baan in Rotterdam. Daar traint een team van dertien sprinttalenten aan de doelstelling. We nemen poolshoogte van de vorderingen in Rotterdam.

 

1) Hoe ben je bij kanosprint betrokken geraakt?

Via de Twentse Watersport Vereniging, waar mijn ouders een zeilboot hadden. Toen we die verkochten, heb ik de kano opgezocht en dat werd al snel en onbedoeld wedstrijdvaren. Ik wou vooral op het water zijn, maar dat liep behoorlijk uit de hand tot bijna 25 jaar topsport.

 

2) Wat houdt jouw werk als bondscoach precies in? Hoe ziet een standaardweek er voor jou uit?

Ik werk vooral aan een nieuw plan voor centralisatie in Rotterdam. Dat doen we op een manier zoals NOC*NSF dat ook voorstaat en zo willen we aanhaken op de successtructuur van de Nederlandse topsport. Ik verzorg het totaalprogramma en samen met andere coaches geef ik de trainingen. In een week ben ik drie dagdelen in Rotterdam en werk ik aan de programma’s, dus ook de inzet van specialisten als een krachttrainer of techniek-analist. Met het laatste zijn we nu weer aan de slag. De sporters trainen meerdere keren per dag en doen dat dus ook met andere trainers met wie ik overleg heb. Verder bereid ik stages voor en verzorg ik wedstrijdbegeleiding in de zomer. Rondom het ontwikkelen van het team is heel veel te regelen en doorgaans zit mijn week naast mijn andere werk al snel heel vol.

3) De Focusgroep KanosprintNL 2024 heeft Olympische ambities. Waar uit zich dat in?

De Focusgroep KanosprintNL 2024 heeft Olympische ambities. Waar uit zich dat in? Vooral in het werk dat we ervoor willen verrichten. Kanosprint is heel veel trainen en de bereidheid van deze groep om daar alles voor opzij te zetten, zelfs te verhuizen, is groot. De ambitie is er zeker, maar we realiseren ons ook dat dit niet eenvoudig is. Toch is het goed om de lat hoog te leggen en erop te vertrouwen dat met de juiste mensen om deze sporters heen alles mogelijk is.

4) Hoe verhoudt Nederland zich op sprintgebied tot andere landen?

We hebben goede talenten, maar ook al lang geen sporters vooraan gezien in finales op Olympische nummers. Het is veilig om te zeggen dat deze talenten in een ander land, met sporters voor zich, al lang finales hadden kunnen varen. Zoveel talent is in Nederland zeker aanwezig. Liever dan over de verhouding tot, spreek ik dan ook over onze potentie, over grenzeloos denken en focussen op ambitie. En vooral ook op genieten van wat we samen aan het bewerkstelligen zijn.

 

5) Sinds maart 2021 is de Willem-Alexander Baan in Zevenhuizen jullie nieuwe trainingslocatie. Welk verschil merk jij als coach?

Sporters hebben echt keuzes gemaakt om daar deel te nemen. Het Watersportverbond, Topsport Rotterdam en Sportbedrijf Rotterdam hebben zich verbonden aan het plan en we hebben een pracht-accommodatie waar iedereen met ons mee werkt. Het is super belangrijk om in een positief klimaat te kunnen groeien, maar tegelijkertijd hebben we te maken met een crisis in Nederland en in de wereld, en daardoor lijkt het soms alsof de stappen niet zo groot kunnen zijn als we willen. Al met al zijn we met open armen ontvangen in Rotterdam en hebben we vanaf maart ontzettend veel opgezet. Nu het nieuwe trainingsseizoen start, lijken we pas echt de stappen te gaan zetten die we voor ogen hebben. In Rotterdam kunnen we echt met topsport bezig zijn, met de locatie, met de specialisten en alles wat nodig is. De meeste kanoërs die internationaal mee kunnen, zijn nu op één plek en trainen samen.

 

6) Hoe heb je het afgelopen seizoen beleefd?

Hoe heb je het afgelopen seizoen beleefd? Heel veel effort en met toch wel problematiek rond de coronatijd. Op persoonlijk vlak was het ook zwaar voor ons met het verlies van mijn dierbare zwager, waardoor we met veel familieverdriet moesten dealen. Toch is het ons gelukt om er zoveel mogelijk uit te halen voor de sporters en te zorgen dat we verder kunnen vanuit een basis. Er wonen nu acht sporters in Rotterdam en drie dichtbij. Dat is echt ontzettend snel gegaan in korte tijd. Voor hen willen we het zo goed mogelijk maken. Het was mooi om te zien dat op enkele momenten de meest vooruitgeschoven teamleden echt met de wereldtop kunnen gaan strijden. Dat inzicht hadden de sporters ook echt nodig en dat geeft elke dag kracht in de trainingen.

 

7) Hoe gaat 2022 eruit zien?

Dat zie ik positief tegemoet, maar we hebben geen invloed op de covid-problematiek. Dat deel waar wij invloed op hebben, ontwikkelt zich goed. Deze groep moet het echt zelf gaan doen, ze kunnen zich niet optrekken aan een medaillewinnaar voor hen, maar ik geloof dat ze dat kunnen en dat ze er echt voor gaan. Daarom ben ik heel erg positief.

 

8) Welke tips kun je meegeven aan jonge talenten die bij deel uit willen maken van de ontwikkelingen in Rotterdam?

Laat het ons vooral weten, vraag eens om mee te mogen trainen, schroom niet om contact te zoeken. We trainen met een selecte groep in Rotterdam en na een jaar zonder wedstrijden is het nodig dat sporters ook ons opzoeken, want wij kunnen hen niet zien. Geniet van het proces en wees niet bang voor dingen die nog niet lukken. Het hoort erbij en vaak zijn het de meest waardevolle lessen.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond