De hamvraag in de watersport

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

15 juli 2021

 

Nu de eerste vakanties zijn begonnen en wij het alleen nog maar zouden hebben over welke zonnebrandcrème en tandpasta er mee moeten, leven wij inmiddels tussen hoop en vrees. De gesprekken aan de keukentafel zijn geswitcht van ‘schat, waar ligt die leuke zwembroek nou?’, naar ‘wordt de kleurcode van ons land nog wel door de verzekering gedekt?’ Toch een ander vakantiegevoel. Ook bij het Watersportverbond is de zorgeloze zomerstemming getemperd. Gisteren is bekend gemaakt dat het Olympic Festival op het strand bij Scheveningen, waar wij de sporters inhalen en huldigen, door het oplopend aantal coronabesmettingen in Nederland slechts in aangepaste vorm verder mag gaan. 

Die vrees voor besmettingen lijkt ook in het land van de Olympische Spelen om zich heen te grijpen. Sporters van Team Allianz, die deze week in groepjes zijn afgereisd naar Japan, kregen op het vliegveld van Tokio te maken met enorme wachttijden. Zo werd bondscoach Jaap Zielhuis pas na 9 uur van ondervragingen en tests doorgelaten. De angst voor de Deltavariant van het coronavirus zit er goed in. 

Dat is meteen de meest waarschijnlijke reden waarom Nederland op dit moment volledig is volgeboekt. Veel mensen verkiezen de relatieve zekerheid van eigen land boven een ongewisse situatie elders. Met de zomer van vorig jaar in gedachten, toen er geen boot of kano meer te huren was, vroeg een journalist van de Telegraaf of wij voldoende van die populariteit weten te profiteren?

Hamvraag. 

In ieder geval prijkt de kwestie bovenaan aan mijn lijstje waar ik tijdens mijn vakantie over na wil denken:

1. Hoe zetten wij de populariteit van het Nederlandse water om naar verenigingen en de keuze voor georganiseerde watersport?

2. Steeds meer mensen hoor ik over nieuwe lidmaatschapsvormen. Denk aan een zomer abonnement voor hockeyende of voetballende kinderen bij een watersportvereniging(en). Toch, zie ik het nog zo weinig in de praktijk. Hoe pakken wij dat aan? 

3. Zijn er methoden om nog meer scholieren en studenten, die nu bij wijze van spreken als een mascotte in een animatieprogramma van een vakantiepark werken, te verleiden zeil- en kano-les te geven? Stuk minder heet ook.

4. In de golfsport haal je je golfbewijs, bij duiken je PADI. Wat verzinnen wij voor de watersport om op een laagdrempelige manier bekwaam het water op te gaan? Beter dan we nu hebben.

5. Hoe wordt het Watersportverbond een platform? Een plek waar veel meer organisaties zich bij aansluiten om kennis te delen, of samen een vuist te maken?  

6. Terwijl het water van ons allemaal is, zijn er toch overheden die er hekken omheen zetten. Vaar je in onze gemeente? Vignet nodig. In de haven aanleggen? Kassa. Natuurlijk moet er wat betaald worden voor de regulering en de staat van ons water, maar dat er in Noord-Holland inmiddels meerdere gemeenten zijn die doen wat ze willen, is onbegrijpelijk. Is daar wat aan te doen?

De vraag die mij dezer dagen regelmatig wordt gesteld is: Wat wordt het dit jaar; veel of weinig medailles? Nu het EK al een half jaar geleden lijkt en de winnaar van de Tour op de eerste dag bekend was, zijn we wel toe aan wat sportspanning. Ondertussen sta ik open voor uw ideeën.

Mooie zomer!

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond