Semi-finales WK Kanoslalom voor Otten en Wegman in Bratislava

In het Slowaakse Bratislava hebben Martina Wegman (onderdeel K1) en Joris Otten (onderdeel C1) zich afgelopen weekend niet voor de finale van het WK Kanoslalom weten te kwalificeren. Op het ruige parcours werd Wegman uiteindelijk 29e in de K1 semi-finale. Otten eindigde als 21e in de C1 semi-finale. Enkel de 10 snelste vaarders in de semi-finales gaan door naar de finale.

27 september 2021

Voor de 32-jarige Wegman, zevende in de Olympische finale in Tokio, verliep de semi-finale teleurstellend. Na haar foutloze run in heat 1, met een 8e tijd, kon ze dit niet herhalen in de semi-finale. Door het missen van het rode poortje 20 kreeg Wegman 50 extra seconden en hierdoor waren haar kansen op een goed resultaat gelijk verkeken. Dat het parcours heftig was, bleek wel uit de resultaten. Maar liefst zes dames misten een poortje, waaronder topfavoriet Jessica Fox. Uiteindelijk won de Duitse Ricarda Funk, Olympisch kampioen in Tokio, de semifinale K1. Later op de dag werd zij ook Wereld Kampioen in de K1. Zilver was voor haar landgenote Elena Apel. De Britse Kimberley Woods won uiteindelijk de bronzen WK-medaille. “Ja, zo jammer van het laatste op-poortje, maar ik ben blij met progressie van dit jaar. De tijden komen steeds dichterbij de top. Maar ik baal wel dat het er hier nog niet volledig uit komt”, aldus Wegman.

Tevreden met geboekte vooruitgang
De 23-jarige Joris Otten werd in de 2e heat C1 knap 5e. Hiermee kwalificeerde hij zich voor het eerst voor een semi-finale. Uiteindelijk wist hij zich niet voor de finale te kwalificeren, maar kijkt hij tevreden terug op deze Wereld Kampioenschappen. Ik voer voor het eerst in een semi-finale en om het in zo’n sterk veld te mogen doen, was echt een geweldig moment. In de semi-finale tikte ik helaas drie poortjes aan. Het is super om te zien dat de vooruitgang die ik in de afgelopen jaren heb geboekt eindelijk ook in de resultaten is terug te zien”, geeft Otten aan. De Tsjech Chaloupka werd uiteindelijk Wereld Kampioen in de C1, voor de Slowaak Slafkovsky en de Duitser Anton.

Extreme Canoeslalom
De Wereld Kampioenschappen Kanoslalom werden afgesloten met het spectaculaire onderdeel ‘Extreme Canoeslalom’. Bij dit onderdeel racen vier atleten tegelijkertijd in identieke plastic boten. De atleten moeten zowel stroomafwaarts als stroomopwaarts boeien oversteken, waarbij contact toegestaan is. In 2024 is dit attractieve wildwater-onderdeel present bij de Olympische Spelen in Parijs. Wegman werd in Bratislava in de ¼ finals uitgeschakeld door een verrassende diskwalificatie. Joris Otten kwam bij dit onderdeel niet verder dan de heats. Bekijk hier de beelden terug van dit nieuwe onderdeel.