Stichting 'Maaien Waterplanten IJmeer Markermeer' opgericht

Stichting in het leven geroepen die waterplanten gaan maaien op het IJmeer en Markermeer.

8 maart 2019

Tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show hebben het Watersportverbond en de HISWA Vereniging samen een nieuwe stichting in het leven geroepen die waterplanten gaan maaien op het IJmeer en Markermeer. De directeur van de HISWA Vereniging, Geert Dijks, zette samen met Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond, in het bijzijn van een notaris hun handtekening onder de statuten. De oprichting van de nieuwe stichting is daarmee een feit.

Er staat een bestuur klaar van zeven watersportondernemers en bestuurders van watersportverenigingen. Samen gaan ze zich inzetten om het maaien van waterplanten op het IJmeer en Markermeer optimaal te organiseren. Namens het Watersportverbond zijn er vijf watersportverenigingen vertegenwoordigd in het bestuur. Zo zal Willem Beunis (lid van KNZVR Muiden, optreden als voorzitter en treedt Michiel Insinger, ook lid van Muiden, op als penningmeester. Victor Schaarderburg (de Roerkoning), Max Bolweg (WV IJburg) en Rijk van Bennekom (WSV Hoorn) maken, naast twee bestuursleden namens de HISWA Vereniging, het bestuur compleet. Het Watersportverbond is trots op het feit dat er zoveel mensen uit haar achterban deze taak op zich willen nemen.


Maaiwerkzaamheden

"Wij gaan ondersteunen bij de uitvoering van de maaiwerkzaamheden", vertelt Willem Beunis, voorzitter van de nieuwe stichting. "Dit betekent dat wij in onderhandeling gaan met marktpartijen die kunnen maaien. Ook kijken we samen met de gebruikers uit het gebied waar de knelpunten zijn, zodat de juiste plekken aangepakt worden. Wij willen met de beschikbare middelen van de verschillende overheden zoveel mogelijk veilig vaarareaal realiseren, want het is natuurlijk een prachtig en uniek vaargebied voor kleine én grote boten. Daar zetten wij ons graag voor in!"

De betrokken partijen hebben een position paper over de overlast van waterplanten voor de watersport opgesteld.

Structurele maatregelen

Naast het feitelijke maaien, gaat een andere werkgroep zich buigen over structurele maatregelen die de groei van waterplanten moeten inperken. Hierbij kan gedacht worden aan het verdiepen van vaarwegen (door te baggeren of te ontzanden), het aanleggen van recreatiebetonning, de gevolgen van het maaien voor de waterkwaliteit en voor de vispopulatie. In deze werkgroep zullen onder andere vertegenwoordigers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, provincies, lokale overheden en private partijen waaronder het Watersportverbond deelnemen. Een samenwerkingsovereenkomst tussen genoemde partijen wordt op 3 april in Haarlem ondertekend.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond