Strijd met fonteinkruid barst weer los

24 juni 2020

Door alle maatregelen om het water in Nederland weer helder en gezond te krijgen is ook het fonteinkruid weer uitbundig aan het groeien. Het resultaat? Zwemmers raken erin verstrikt, boten lopen vast en slaan soms zelfs om. Waar een dicht veld waterplanten ligt kan niet meer gevaren worden. Daarom zet het Watersportverbond zich actief in op het maaien van de waterplanten op onder andere de Wieden (Overijssel), Randmeren, Markermeer en IJmeer. 

Sinds 2015 werkt het Watersportverbond samen met verschillende partijen om waterplanten te maaien. Samen met partners wordt ook gezocht naar oplossingen voor de langere termijn, zoals het verondiepen van vaarwater. Een overzicht van de (lopende) projecten, maailocaties en nieuwe ontwikkelingen in de strijd tegen het fonteinkruid:


Ruim 700 hectare maaien op Markermeer en IJmeer

In het Markermeer en IJmeer zal dit jaar ruim 700 hectare worden gemaaid. De Stichting Maaien van het Watersportverbond en HISWA-RECRON heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat er vanaf 15 juni niet één, maar twee keer gemaaid mag worden. In 2019 was dit nog eenmalig maaien vanaf 1 juli en maximaal 681 hectare. De Stichting Maaien bekijkt nu waar er feitelijk gemaaid gaat worden, afgestemd op behoefte en mogelijkheden van verenigingen en watersporters.


Deze zomer maaien met twee boten én nieuwe maaikop op Randmeren

Maandag 22 juni zijn maaiers op de Randmeren gestart met maaien. De snelvaarbaan op het Gooimeer en het Eemmeer zijn als eerste aan de beurt. Daarna worden het Wolderwijd en Veluwemeer gemaaid. Dit jaar wordt voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuwe duo-maaimethode: maaibeurt met na-check. Hierbij heeft de eerste boot maaibalken aan de zijkant van de boot en maait cirkelvormig. De tweede boot, die daarna volgt, heeft een maaibalk aan de voorkant van de boot en maait rechtdoor varend nog een keer na. Op die manier wordt er twee keer in verschillende richtingen over hetzelfde veld gevaren en blijven er zo min mogelijk losse plukken en stroken staan. 

Afhankelijk van de groei wordt er ook dit seizoen de meeste vaargebieden weer twee keer gemaaid. Daarnaast wordt er vanaf eind augustus proefgedraaid met een nieuwe maaikop. Een nieuwe innovatie waarmee (hopelijk) een nieuwe efficiëntere maaitechniek is ontwikkeld. Bekijk op de website van de Gastvrije Randmeren de laatste stand van zaken rond het maaien van de Randmeren.


Samen zoeken we naar oplossingen

Ervaar jij overlast van waterplanten? Heb je ideeën voor de aanpak van waterplanten? Of zoek je gelijkgestemden om de overlast in jouw regio aan te pakken? Wij gaan graag met je in gesprek en denken met je mee. Samen zoeken we naar oplossingen en samenwerkingsverbanden. 

Meld daarnaast de waterplantenoverlast via de ‘Waterplantmelder’! Hiermee roepen de betrokken organisaties de hulp in van vaarweggebruikers, waterrecreanten en andere betrokkenen. Bezoek de website of download de app gratis in de Google Play Store of Apple App Store.

Meer over de actuele zaken rondom waterplanten lees je in het dossier Waterplanten

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond