Vrijwilligersdilemma

10 november 2022

Zul je net zien. Organiseer je afgelopen zaterdag een opleidingsclinic voor de uitrustingscontroleurs van het Watersportverbond - techneuten die met Zwitserse precisie bij zeilwedstrijden het materiaal inspecteren – weigert de slagboom van het parkeerterrein dienst. Gevolg: een rij wachtende auto’s die tot ver voorbij het kantoorgebouw staat en een receptionist in lichte paniek. Totdat een rustige stem zich via de intercom meldt:

“Goedemorgen daar, wij willen graag naar binnen, maar de slagboom is lam, kunnen we het defect naar eigen inzicht verhelpen?”

Deze groep laat het er natuurlijk niet bijzitten.

Is het een idee om jonge kandidaat-bestuurders mee te nemen naar de inspiratie dag?"

Door het raam bij de receptie van het Watersportverbond is te zien hoe een man met een paar steeksleutels geconcentreerd de slagboom demonteert, waarna het rood-wit gekleurde gevaarte door een aantal van zijn collega’s de lucht in wordt geheven en weggedragen.

Triomfantelijk steken een paar leden van het gezelschap hun duim in de lucht.

Misschien komt het moment nog even ter sprake tijdens de onboardings-moment vanavond voor nieuwe Watersportverbond-vrijwilligers. Want zo nuchter en praktisch als deze vakmensen omgaan met dit probleem, zo creatief weten ze de uitdagingen bij de controles van zeilwedstrijden op te lossen. En in de toekomst komt er nog veel meer op ze af: probeer met je meetlint maar eens te controleren of de 3-dimensionale aspecten van een vin bij een plank in het foilen voldoet aan de reglementen. Dan moet je wel vindingrijk zijn.

En dus onmisbaar én goud waard voor de watersport.

Tegelijk zit daar ook ons grootste dilemma: want hoe blijven we over voldoende uitrustingscontroleurs beschikken? Zorgen we voor nieuwe instroom? Sterker nog: hoe krijgen we in de komende jaren überhaupt voldoende bondsvrijwilligers?

Om die reden schroeven we het aantal contactmomenten met vrijwilligers op. Creëren we meer bijeenkomsten, waarin ze de organisatie beter leren kennen en deelgenoot worden gemaakt van onze plannen en ambities. Dat is niet alleen goed voor de betrokkenheid, maar ook een extra stimulans voor nieuwe vrijwilligers.

Mag ik u derhalve een paar vragen stellen?

We zijn namelijk van plan om in 2023 een inspiratiedag voor bestuurders van watersportverenigingen te organiseren.

En wat vindt u?

  1. Is die inspiratiedag bij ons op kantoor in Utrecht, of liever tijdens een evenement als de Dutch Waterweek, zodat u meteen een kijkje achter de schermen krijgt?
  2. Wat is het hoofdthema van die dag: Hoe vind je succesvol je opvolgers in het bestuur?
  3. Is het een idee om jonge kandidaat-bestuurders mee te nemen naar de inspiratie dag?
  4. Welke sprekers nodigen we uit? Bestuurders met een verfrissende kijk op het verenigingsleven? Ondernemers? Zelf ben ik bijvoorbeeld onder de indruk van voetbalclub Odysseus ‘91. Een vereniging van studenten, die het gangbare bestuursmodel volledig op z’n kop heeft gezet. Zo vervangen alle studentenverenigingen jaarlijks het voltallige bestuur.

Niets vergeten?

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond