Buitenland

Menig zeiler wil ook wel eens wat verder kijken dan het vaarwater in Nederland. ‘s Zomers wordt er vaak uitgeweken naar het buitenland, waarvan de tocht naar de bestemming al een hele ervaring is. Wat heb je nodig als je in het buitenland wilt varen?

Internationaal Certificaat Pleziervaartuig
In Nederland geldt er voor de meeste pleziervaartuigen geen registratieplicht waardoor een eigendomsverklaring ontbreekt. Zodra je in buitenlandse wateren vaart krijg je te maken met douanebeambten die willen weten of het schip waarmee je vaart jouw eigendom is. Zonder verklaring kun je dit niet bewijzen, een Internationaal Certificaat Pleziervaartuig (ICP) volstaat hiervoor wel. Er zijn zelfs landen waar dit verplicht is, check dit dus altijd even voordat je naar het buitenland vertrekt met je boot. Het aanvragen van een ICP doe je hier.

Het ICP is een officieus eigendomsbewijs welke in vrijwel heel Europa voldoet. In het ICP zie je jouw eigen gegevens en een beschrijving van je boot. Aanvragen is heel eenvoudig, door het tonen van je identiteitskaart of paspoort en de koopovereenkomst of een kopie van de verzekeringspolis van de boot wordt het eigendomsbewijs verstrekt.
Naast de gegevens van je boot staan hier ook de inventaris, zoals een marifoon, van je boot en de motor vermeld. Hiermee toon je dat de apparatuur bij je boot hoort. Het ICP is drietalig, namelijk Nederlands, Engels en Frans. 

naar boven