Toertochten

Samen zeilen is soms leuker dan alleen. In Nederland worden diverse toertochten georganiseerd, ook voor de zeiler. Tijdens de opening van het zeilseizoen en tijdens Pinksteren zijn populaire momenten. Hoe weet je waar deze toertochten worden georganiseerd?

 

Bij je lokale watersportvereniging worden ongetwijfeld diverse activiteiten georganiseerd. Misschien ook wel een toertocht, zo niet, kijk dan in de buurt bij watersportverenigingen. Ook eigenarenclubs zoals de Dehler Club Nederland organiseren vaak openings- of Pinksterotchten. De data en tijden zijn vaak al op tijd bekend, zo kun jij deze dag vrijhouden en je goed voorbereiden.

Voorbereiden
Ga je voor het eerst mee met een toertocht, lees je dan goed in zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Kijk goed wat je allemaal mee moet nemen volgens de organisatie. Kun je dit nergens vinden, vraag er dan even naar. Kijk ook goed naar de weersverwachting zodat je je hierop kunt kleden. Over het algemeen worden toertochten voor alle niveau’s georganiseerd, toch is het, zeker als beginner, handig om even te checken of hier nog eisen aan worden gesteld. Zo voorkom je dat je helemaal achterop raakt of juist continu op de achterblijvers moet wachten. Ga je een toertocht varen in onbekend(er) vaarwater, kijk dan of de vaarroute ergens te vinden is. Op die manier weet je al welke manoeuvres er van je verwacht worden en of je eventuele moeilijke obstakels tegenkomt. Ook diepgang is een belangrijk punt, deze achterhaal je bijvoorbeeld via de vaarroute.

Praktische zaken
Kijk tenslotte nog even naar de praktische punten zoals aanvangstijd, kosten en locatie. Als de aanvangstijd heel vroeg is, kan het handig zijn je boot een dag van te voren al in de vertrekhaven neer te leggen. Zorg voor een volle tank, zeker als er veel stukken op de motor worden gevaren. Kijk ook of het mogelijk is dat je onderweg nog extra kosten maakt, bij een café bijvoorbeeld. Zorg er ook voor dat je op de dag van vertrek, of mogelijk al eerder, belangrijke telefoonnummers van de organisatie aan boord hebt. Mocht je onverhoopt verdwalen of in een andere situatie terecht komen, dan kun je de organisatie direct op de hoogte stellen.

naar boven