Disciplines

Veel zeilwedstrijden in Nederland worden in fleetraces gevaren. Daarnaast kennen we de disciplines matchracen, teamzeilen en sprint. Bij fleetracen, de meest simpele en bekendste manier van racen in Nederland, gaat het vooral om zo snel mogelijk een parcours af te leggen. Andere disciplines zijn meer gericht op tactiek.

Fleetracen
Bij fleetracen start je met een hele vloot aan boten aan een parcours. Al vanaf de start is het strijden, iedereen wil namelijk als eerste starten om zo direct een voorsprong te creëren op de concurrentie. Na de start is het zaak om zo snel mogelijk het parcours af te leggen. Degene die als eerste finisht ontvangt één punt, de tweede twee punten, etc. Vaak worden er bij fleetraces meerdere races gevaren. Je hoeft zo niet bij iedere race eerste te worden om overall winnaar te worden, als je aan het einde maar het minste aantal punten hebt.

Matchracen
Slechts twee boten racen tegen elkaar met een doel: als eerste finshen. De eenvoudige baan bestaat uit een voordewindserak en een kruisrak. Het moeilijke aan deze matchracen is de tactiek. De race begint al voor de start, vanaf het 4 minuten signaal proberen de beide boten elkaar in een onvoordelige situatie te brengen om een voorsprong bij de start te creëren. Daarnaast kan de ene boot ervoor zorgen dat de andere boot een straf krijgt. Dit kan door de ander in een positie te brengen waardoor deze geen kant meer op kan en regels moet overtreden. Er is een jury op het water aanwezig die deze straffen direct toekent of afwijst. Niet alleen voor de start, ook tijdens de race is het zaak om je tegenstander te slim af te zijn en proberen de ander in een onvoordelige situatie te brengen en zo een straf te bezorgen. Deze straf wordt kwijtgescholden zodra het andere team ook een straf krijgt of door een rondje te zeilen. Zo is matchracen een erg aantrekkelijke sport om te bekijken.

Teamzeilen
Bij teamzeilen vaar je met een team van twee, drie of vijf boten tegen een ander team. Als team probeer je zo min mogelijk punten te verdienen. Net als bij fleetracen krijgt de eerste gefinishde één punt, de tweede twee punten, etc. Met het teamzeilen is het van belang dat je echt als een team aan het zeilen bent, als jij helemaal vooraan de vloot ligt en jouw teamgenoten nog ver achter, dan is het wellicht verstandig ze te gaan helpen. Bijvoorbeeld door tegenstanders af te remmen waardoor jouw teamgenoten terug kunnen komen. Net als bij matchracen vaart er ook bij teamzeilen een jury op het water die direct straffen uitdeelt als het nodig is. 

Sprint
Sinds 2016 worden wedstrijden steeds vaker gevaren via het format 'sprint'. Binnen deze discipline worden in korte tijd veel korte wedstrijden gevaren. Bij een sprintwedstrijd liggen er weinig boten tegelijk aan de startlijn. De discipline is door de Eredivisie Zeilen en Sailing Champions League steeds populairder geworden.

 

naar boven