ORC ratingsysteem

ORC is een ratingsysteem om verschillende typen jachten op een zo eerlijk mogelijke manier wedstrijden te laten varen. Het systeem is eigendom van en wordt ontwikkeld en beheerd door het Offshore Racing Congress (ORC). ORC is een internationale organisatie waarvan nationale autoriteiten, zoals het Watersportverbond, aandeelhouder c.q. eigenaar zijn.

De ORC ratingberekening is volledig gebaseerd op gegevens van romp en tuigage. De ratingbepaling is volledig objectief en calculeert de theoretische snelheid van de boot in diverse omstandigheden.  ORC Club is een ratingsysteem om verschillende typen jachten op een relatief eenvoudige wijze op een zo eerlijk mogelijke manier wedstrijden te laten varen. Een digitaal rompbestand (offset file) is een belangrijk onderdeel in de handicap berekening. Het ORC maakt gebruik van een wereldwijde database met rompbestanden (offsetfiles). Indien er geen offset file beschikbaar is, wordt in overleg met de eigenaar een manier gevonden om een rompbestand te verkrijgen. Er kan eventueel een rompmeting met laserapparatuur uitgevoerd worden.

ORC Declared
Dit is een laagdrempelige manier om in te stappen in het ORC. Als je als eigenaar een paar eenvoudige gegevens via het aanvraagformulier opgeeft zal het rekenprogramma van het ORC de ontbrekende gegevens zelf invullen. De handicap die zo ontstaat zal dan niet de beste zijn.
Aanvraag formulier

ORC Club
Hoe meer maten van je boot gemeten worden, hoe nauwkeuriger de handicap wordt bepaald. Het ORC maakt van vele variabelen gebruik om de rating te bepalen. De ontbrekende waardes bij een delcared meetbrief worden conservatief gecalculeerd.  Laat je boot ORC Club meten door een erkende meter en de zeilen door een erkende zeilmaker, dan kan de rating nauwkeuriger bepaald worden.
Aanvraag formulier

ORC Internationaal
Voor een ORC internationaal meetbrief wordt ook de stabiliteit, mastgewicht en schroefasinstallatie gemeten, bij een ORC club meetbrief worden hier (conservatieve) standaard waardes voor gebruikt.
Een eigenaar is ervoor verantwoordelijk dat de gegevens op de meetbrief overeenkomen met de werkelijkheid (boot configuratie tijdens wedstrijden).
Aanvraag formulier

Aanvragen Meting
Een meting kun je aanvragen via het ORC Club/Internationaal aanvraag formulier. Je ontvangt een bevestiging met daarin de contact gegevens van de meter om een meet afspraak te maken. Indien het digitale lijnenplan van de romp bekend is, wordt gemiddeld binnen 2 weken na de meting uw ORC-meetbrief per post verstuurd en wordt online gepubliceerd op de ORC Sailor Service. De eigenaar is verantwoordelijk voor het aanleveren van het digitale lijnenplan van de romp als het om een nieuwe type gaat of een one-off. 

Wijzigingen
Wijzigingen voor de ORC meetbrief kunnen hier worden doorgegeven. Na inloggen kan via Product Bestellen onder lidmaatschappen de ORC wijziging geselecteerd worden. Na het afronden van deze bestelling ontvang je een bericht met daarin een link waar de wijzigingen kunnen worden doorgegeven. Geef hier enkel de waardes op die op de meetbrief gewijzigd moeten worden t.o.v. de laatst uitgegeven meetbrief. Voor meer informatie of problemen met inloggen. Document zie bijlage.

Short Handed
Voor Short Handed wedstrijden is het mogelijk een speciale ORC Short Handed meetbrief aan te vragen. Deze SH meetbrief is een aanvulling op de standaard ORC meetbrief. De SH meetbrief is enkel te gebruiken voor wedstrijden die specifiek zijn uitgeschreven in de NOR voor Short Handed. Onder Short Handed wordt verstaan max 2 personen aan boord. Op de meetbrief wordt een bemanningsgewicht van 170 kg als standaard aangehouden, indien dit anders is kan dit opgegeven worden. De volgende items kunnen gewijzigd worden ten opzichte van de primaire (standaard) ORC meetbrief:

  • Zeilmaten;

  • Zeil/Spinnaker configuratie incl. ISP;

  • Spinnakerbomen en boegsprieten;

  • Bemanningsgewicht;

  • Waterballast/interne ballast;

  • Rolfok.

Klik hier om de ORC Short Handed aanvraag te downloaden.

Proefmeetbrieven
Via de ORC Sailor Service kun je online alle ORC meetbrieven bekijken die wereldwijd na 2009 zijn uitgegeven. Je kunt hier ook uw eigen ORC meetbrief opvragen en hier wijzigingen op aanbrengen ten behoeve van een proefmeetbrief. Je kunt eenvoudig een inlog account aanmaken met jouw email adres. Een password wordt per email toegestuurd.

Uitslag verwerking
Om de uitslagen te verwerken kan gebruik gemaakt worden van het RMS bestand. Voor boten met een short-handed meetbrief is er een apart bestand genaamd Netherlands Shorthanded. De wedstrijdorganisatoren in Nederland maken veelal gebruik van de Triple numbers voor de uitslag verwerking.

Hieronder de links op een rijtje:

Aanvragen meetbrief
ORC Short Handed
Zeilmeetformulier
- Prijslijst 2018
- Handleiding ORC

 

naar boven