IRC ratingsysteem

Het IRC is een internationale rating die de fysieke waardes van de boot meet. Deze waardes hoeven niet opgemeten te worden door een meter, maar deze mag je zelf opmeten. Het IRC wordt ook voornamelijk gebruikt voor wedstrijden in Groot Brittannië en België. De IRC meetbrief dien je ieder jaar zelf te verlengen. Heb je een One design boot, dan vraag je een IRC meetbrief aan. Ook is het mogelijk een proefcertificaat aan te vragen. Met het proefcertificaat krijg je een indruk van wat de gevolgen zijn op jouw IRC rating.

Aanvraag
Het aanvragen van een IRC meetbrief geschiedt op basis van eigen opgave. De boot hoeft dus niet gemeten te worden door een verbondsmeter. Dit in tegenstelling tot een ORC meetbrief. Wil je een IRC endorsed certificaat, dan moet er uiteraard wel gemeten worden. Hiervoor kun je contact opnemen met het rating office.
Indien je een aanvraag doet voor een niet standaard boot / een romp die nog niet bekend is bij het RORC, dien je foto’s van het interieur en onderwaterschip incl. kiel/roer mee te sturen met de aanvraag.

Het IRC aanvraagformulier dient volledig ingevuld te zijn inclusief de bronvermelding. Onvolledig ingevulde formulier kunnen niet verwerkt worden en worden retour gestuurd. De aanvraag van een meetbrief kan via deze link. Heb je een One design boot, dan vraag je hier een IRC meetbrief aan.

Certificaat verlengen
Een IRC meetbrief wordt automatisch verlengd voor het volgende jaar, tenzij opgezegd via mijnwatersportverbond.nl. Heb je een andere boot die niet langer dan 2 jaar geleden een geldig IRC meetbrief had, kun je via het revalidation formulier een nieuwe meetbrief aanvragen. De IRC meetbrief kan je hier zelf verlengen.

Shorthanded meetbrief
Je kunt een shorthanded meetbrief aanvragen indien je al over een IRC meetbrief beschikt en aanpassingen aanbrengt in jouw zeilconfiguratie, tuigage en of romp als u shorthanded gaat varen. Klik hier voor het short handed formulier.

Wijzigingen
Via het wijzigingsformulier kun je jouw meetbrief laten aanpassen. Indien de wijzigingen betrekking hebben op het gewicht dien je aan te geven wat de oorzaak is van de gewichtsverandering.
Let op: Alleen de wijzigingen dienen vermeld te worden. Hier kan je het wijzigingsformulier downloaden.

Proefmeetbrief
Het is mogelijk om een proefmeetbrief aan te vragen om een indruk te krijgen wat de gevolgen zijn op de handicap bij wijzigingen. Je kunt maximaal 6 proefmeetbrieven per jaar aanvragen en maar 3 proefmeetbrieven die betrekking hebben op de romp. Let op: alleen de wijzigingen dienen vermeld te. Hier is het mogelijk een proefmeetbrief aan te vragen.

Verwerkingstijd
De standaard verwerkingstijd van het RORC is 28 werkdagen, men kan kiezen voor een versnelde procedure van 5 werkdagen. Houd er rekening mee dat dit de verwerkingstijd van het RORC is, waardoor het 1 a 2 dagen extra kan duren om de meetbrief bij u te krijgen.

Hieronder de links op een rijtje:

naar boven