Rating Rond en Platbodemjachten

Voor de Rond en Platbodems is er een tijd-voor-tijd factor. Om deze factor te krijgen moet de boot gemeten worden, en bij enkele klassen moet deze ook gewogen worden. Een meetbrief kun je hier aanvragen.

Om te kunnen wedstrijdzeilen met Rond en Platbodemjachten moet de boot aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • In bezit van geldige meetbrief;
  • Stamboek nummer van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodems (SSRP);
  • Voldoen aan de Klassenvoorschriften.

Alvorens hier een meetbrief aan te vragen, moet de boot geschouwd zijn door het SSRP, die een stamboekcertificaat afgeeft. Voor een aanvraag formulier voor de Lemsteraak klik je hier.

Voor een geldige meetbrief, moet de boot gemeten worden door een Watersportverbond erkende meter. Voor een aantal type jachten (ZB, VB, H, HA en HB) moet de boot ook gewogen worden. De zeilen moeten tevens voorzien zijn van een button/zeilsticker. Voor een aantal type jachten (ZB, VB, VC, H, HA, HB, HC en ZC) geldt een geldigheid van 5 jaar op de meting. Na 5 jaar zal de boot hermeten moeten worden.

Als de boot gemeten is en aan de criteria zijn voldaan, wordt een meetbrief uitgegeven met daarop de TVF (Tijd Vermenigvuldigings Factor). De geldig uitgegeven meetbrieven staan hier gepubliceerd.

Meer informatie over wedstrijdzeilen in Rond en Platbodemjachten is de vinden bij de Klassenorganisatie.

V/VA Lemsteraken
Voor de V/VA Lemsteraken geldt een ander meetprotocol en berekening van de TVF. Voor deze boten moeten de rompen 3d worden gescand en een stabiliteitsmeting gedaan worden. Wanneer er iets aan de boot gewijzigd wordt wat invloed heeft op de waterverplaatsing, zal er een nieuwe stabiliteit en vrijboordmeting moeten plaatsvinden. De V/VA Lemsteraken hebben ook een eigen Klassenvoorschrift. De geldig uitgegeven meetbrieven staan hier gepubliceerd.

Hieronder de links op een rijtje:

naar boven