Regels en voorschriften bij wedstrijdzeilen

Als je aan wedstrijden mee wilt doen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen en je houden aan de Regels van Wedstrijdzeilen.

De belangrijkste voorwaarde om deel te nemen aan zeilwedstrijden is dat je aangesloten bent bij een vereniging of organisatie en in het bezit zijn van een licentie. Het wedstrijdcomité controleert alle deelnemers op in ieder geval een lidmaatschap bij een vereniging of organisatie die is aangesloten bij het Watersportverbond. Hier worden ook de wedstrijd- en evenementlicenties uitgegeven. Zonder zo’n licentie mag je niet meedoen aan officiële wedstrijden.

Regels van Wedstrijdzeilen

Wedstrijden worden gezeild volgens de Regels van Wedstrijdzeilen. Deze worden elk jaar na de Olympische spelen door de International Sailing Federation (ISAF) herzien en verschijnen dan in een nieuwe druk. Bekijk hier alle regelgeving en voorschriften rond wedstrijdzeilen.

Engelse versie
De ‘Racing Rules of Sailing’ zijn in het Engels te downloaden via de website van de ISAF.  Deze versie is ten alle tijden de leidende versie van de regels.

Nederlandse versie
Om het voor de Nederlandse wedstrijdzeiler gemakkelijk te maken hebben wij de wedstrijdregels vertaald naar het Nederlands. Koop deze nu in onze webwinkel>>

Op de Nederlandse versie van de Regels van Wedstrijdzeilen zijn een aantal fouten geslopen. Wees up to date en download de laatste errata hier.

Online reglementscursus
In samenwerking met Henk Plaatje, auteur van onder meer het Regelschrift en bekend van de Regelwijzer, heeft Watersport-TV een online reglementscursus gemaakt. Handig als lesstof voor wedstrijd zeilende leden! Lees verder

Hoger beroep

Ben je het oneens met een uitspraak van een protestcomité? Dan kan je hoger beroep aanvragen. Dit doe je bij de Zeilraad.

naar boven