Jeugd WK / Jeugd Olympische Spelen

Binnen de afdeling Topzeilen worden diverse uitzendingen naar internationale wedstrijden gecoördineerd. De belangrijkste zijn de jaarlijkse uitzending naar het Youth Sailing World Championship en de vierjaarlijkse Jeugd Olympische Spelen.

Youth Sailing World Championship
De selecties voor het Youth Sailing World Championship vinden plaats tijdens de Dutch Youth Regatta (DYR) 2019, met uitzondering van de RS:X 8.5. Het evenement voor de Nationale selectie voor de klasse RS:X 8.5 Boys zal zijn tijdens het 2019 RS:X European & Youth European Championships.

Het Youth Sailing World Championship is het belangrijkste jaarlijkse evenement voor jeugd onder 19 jaar. Ieder jaar worden hier de beste jeugdzeilers en windsurfers van Nederland naar toe uitgezonden. Het Watersportverbond hanteert ambitieuze selectiecriteria voor deelname aan dit mooie evenement. Uitgangspunt is dat een kandidaat die wordt uitgezonden kans moet maken op een top-8 positie. Bovendien zijn de geselecteerden verplicht om na selectie, in de finale voorbereiding, een intensief trainingsprogramma te volgen, welke is goedgekeurd door het Watersportverbond.

Het volgende Youth Sailing World Championship 2019 vindt plaats in Gdynia, Polen (13 t/m 20 juli).
De klassen waarin een team of sporter wordt afgevaardigd, zijn:

  • Laser Radial meisjes
  • Laser Radial jongens
  • 29er meisjes
  • 29er jongens
  • Nacra 15 mixed
  • RS-X 8.5 jongens

Het selectiereglement is opgesteld en via onderstaande link te downloaden:
Selectiereglement World Sailing Youth Worlds 2019, Gdynia, Polen

Om in aanmerking voor selectie en uitzending dient de sporters zich aan te melden via onderstaand formulier:
Inschrijfformulier World Sailing Youth Worlds 2019

Jeugd Olympische Spelen
Op initiatief van het IOC worden de Jeugd Olympische Spelen georganiseerd. De eerste zomereditie vond in 2010 in Singapore plaats. In 2014 organiseerde het Chinese Nanjing de tweede zomereditie. Voor 2018 was Argentinië de gastheer in Buenos Aires.

Op het programma staan alleen Olympisch sporten en de deelnemers verblijven gezamenlijk in een Olympisch Dorp. De sporters maken dus alvast kennis met de tradities en waarden van de echte Olympische Spelen. De uitzending vindt plaats onder verantwoordelijkheid van NOC*NSF, zij dragen ook het merendeel van de kosten. NOC*NSF ziet de Jeugd Olympische Spelen als een waardevol opleidings- en ervaringsmoment voor jonge, talentvolle sporters.

Het evenement richt zich op toptalenten tussen de 15 en 18 jaar oud, variërend per sport. In 2010 en 2014 was de maximale leeftijd bij het zeilen 16. Sinds de editie van 2018 is de maximale leeftijd voor de zeildisciplines verhoogd naar 18 jaar. Dit betekent dat je voor selectie in aanmerking kunt komen als je in het jaar van de JOS 15, 16, 17 of 18 jaar bent.

Er werd in 2018 gevaren met het volgende materiaal:

Discipline Materiaal Deelnemers
Windsurfen jongens BIC Techno 293+ 24
Windsurfen meisjes BIC Techno 293+ 24
Kitesurfen jongens IKA Twin Tip 12
Kitesurfen meisjes IKA Twin Tip 12
Multihull mixed Nacra 15 14

Binnen het Talentplan van het Watersportverbond is er voldoende talent aanwezig om Nederland tijdens de JOS te vertegenwoordigen in een aantal van de disciplines.

Per discipline mag maar een vertegenwoordiger per land uitkomen.

Kwalificatie en uitzending
De kwalificatie en voorbereiding kent voor Nederlanders een aantal stappen, welke ook vergelijkbaar is met de échte Olympische Spelen

  1. Internationale landenkwalificatie 
  2. Kwalificatie op naam
  3. Specifieke voorbereiding en uitzending ondersteund door NOC*NSF en Watersportverbond

Landenkwalificatie kan door alle Nederlanders worden afgedwongen die voldoen aan het leeftijdscriterium. 

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen via email serge.kats@watersportverbond.nl.

naar boven