Topzeilacademie

Op de locatie van het Topzeilcentrum is de Topzeilacademie gevestigd. Na afronding van de Beloften fase binnen de regio's (RTC) en Nationale Training Teams stromen zeilers en windsurfers door naar de hoogste opleiding binnen de zeilsport, de 'Watersportverbond Topzeilacademie'.

De Topzeilacademie is waarschijnlijk de meest uitdagende academie van Nederland. In de prachtige omgeving van de Scheveningse haven en duinen worden topsport, wonen en studie gecombineerd met als ultieme doel het doorstromen naar TeamNL Zeilen en het winnen van medailles op de Olympische Spelen. In de "Scheveningse School" staat sport absoluut op nummer 1, alleen is er de grote uitdaging om het intensieve programma te combineren met een studie in de omgeving van Den Haag. De Topzeilacademie staat voor een prachtige tijd van hard werken en jezelf, het zeilen en de wereld echt leren kennen! Via de volgende video krijg je alvast een goede indruk van het leven binnen de Topzeilacademie en het Topzeilcentrum.


Kerndoelen

Binnen de Topzeilacademie staan de volgende kerndoelen centraal:

 • Snelheid (trainen om tot de snelste ter wereld te gaan behoren)
 • Winnaars (een winnaar beheerst o.a. de eigenschappen: eigenaarschap, mentale weerbaarheid, besluitvaardig etc) 
 • Class Mobillity (brede ontwikkeling waardoor makkelijk van discipline en boot gewijzigd kan worden)

Toelatingscriteria
Voor toelating tot de Topzeilacademie worden in een toelatingsgesprek de volgende criteria getoetst:

 • Nationaal Talentstatus (NT)
 • Commitment (bereid zijn om sport op 1 te zetten)
 • Toegevoegde waarde (je kunnen onderscheiden van anderen)

Een opleiding binnen de Topzeilacademie is een waanzinnige levenservaring. In een inspirerende topsportomgeving werken aan een fulltime carrière als beroepszeiler. Een ervaring die lang bij zal blijven, ook voor diegene die het (net) niet halen en verder kunnen als professionele coach, zeezeilers, wetenschappers of tenminste een levenlang zeilplezier.
Om zover te komen is het belangrijk je op tijd voor te bereiden. School en sport goed af blijven stemmen dichtbij huis, zo min mogelijk tijd in de auto en meer op het water, en tijdig advies inwinnen bij de experts binnen het Watersportverbond Talentplan.

Faciliteiten
Om een opleiding in het topzeilen mogelijk te maken zijn er uiteraard diverse faciliteiten beschikbaar.
Denk hierbij aan:

 • Trainings- en wedstrijdmateriaal
 • Woningbemiddeling
 • Trainingsaccommodatie
 • Professionele gym
 • Diverse trainers, coaches en specialisten

Voor sporters van de Topzeilacademie geldt er een Grant systeem, waarmee op basis van prestatie, een deel van de jaarlijkse onkosten kunnen worden terugverdiend. Zie in onderstaand document de evenementen waarop deze behaald kunnen worden, met bijbehorende criteria.

 

naar boven