Topsport

Als Watersportverbond zijn wij de nationale autoriteit voor het wedstrijdzeilen en -surfen voor verschillende niveau’s en in verschillende klassen. Wat doen wij voor de topsport op het gebied van windsurfen en zeilen?

Van de jeugd en belofte teams tot en met de topsporters in de Kernploeg en de Talentploeg worden begeleid. Zij varen allen in diverse klassen, zowel in de zeilboot als op de surfplank. Het ultieme doel hierin is een podiumplek op de Olympische Spelen.

Olympische Spelen
Tijdens de Spelen in Londen 2012 behaalde de Nederlandse zeilploeg meer medailles in meer klassen dan voorheen. Met twee gouden, een zilver en twee bronzen medailles was dit de beste naoorlogse Nederlandse prestatie in het Olympische en Paralympische zeilen en surfen. Nu wordt er hard gewerkt aan de komende Olympische Spelen met The Road To Rio in 2016 en Tokyo in 2020.

Kernploeg
In de kernploeg, ook wel Topzeilen genoemd, zitten topzeilers met een medailleperspectief op WK’s en de Olympische Spelen. Het huidige Team zit in de voorbereiding voor de Olympische Spelen van Tokyo. Niet voor niets behoren alle leden van het Team tot de besten van de wereld. Binnen de kernploeg loopt een hoofdcoach rond die de talenten uitnodigt deel uit te maken van dit team. Als lid van de kernploeg ben je fulltime bezig met de voorbereidingen op belangrijke wedstrijden.

Talentploeg
In de Talentploeg zitten de mogelijke opvolgers van de kernploeg. Zij zijn bezig met de voorbereidingen op de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Naast deze Talentploeg leiden we via de Topzeilacademie en het Talentplan ook beloften en talenten op die zich voorbereiden richting de Olympische Spelen van 2024 en verder. 

Coaches
Al deze topsporters worden aangestuurd door professionele coaches. Alle coaches hebben een eigen aanpak bij de begeleiding van de topsporters, maar allen hebben hetzelfde doel. Onder de ene coach van een klasse wordt er extreem gestructureerd gewerkt naar de Spelen, bij de ander wordt de topvorm aangejaagd op intuïtie. Deze eigen aanpak vanuit ons is een bewuste keuze en wordt ook gewaardeerd door de topsporters. Zo kruist iedereen elkaar op het water op een andere manier, maar allemaal onderweg naar hetzelfde doel.

naar boven