Marit Bouwmeester wint ticket naar Olympische Spelen

WK ILCA6 Mar del Plata, Argentinië

9 januari 2024

Op de voorlaatste dag van het WK in Mar del Plata, Argentinië wint Marit Bouwmeester de nationale selectie voor deelname aan de Olympische Spelen in de ILCA6 klasse. Maar dat ging niet vanzelf. Met nog een laatste race te gaan lag Maxime Jonker op pole position voor een ticket naar Parijs 2024, met Marit Bouwmeester buiten het bereik van de top tien. In de tiende, en laatste race van de dag, noteerde Jonker vervolgens een 29ste plaats en zakte daardoor terug naar de achtste plaats op de ranglijst. Met nog enkel de medalrace te gaan, viel ze buiten bereik van de, voor kwalificatie, noodzakelijke vierde plaats. Strijd gestreden.   

Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester zei direct na afloop: “Je wilt het zelf afdwingen, maar alles zit tegen. Ik kreeg het niet aan de praat. Maxime voer gewoon heel goed en dit waren haar omstandigheden. Maar uiteindelijk krijg ik het toch nog in mijn schoot geworpen.”
 
“Heel lekker dat het definitief is nu. Ik ben nu vooral echt heel erg opgelucht. Er leek ook geen einde aan te komen. Na mijn zwangerschap en het hele proces van kwalificatie en alles erbij, dat was zo uitdagend. We begonnen in Palma in 2023, dan het WK in Den Haag en nu weer dit WK. Het was zo veel en lang en het is ook zoeken hoe we dingen willen doen, ook thuis natuurlijk. Af en toe gaat het extreem goed en af en toe niet.”
 
“Ik ben natuurlijk laat naar Argentinië gekomen. Dat was echt een bewuste keuze van ons om veel tijd in Marseille te spenderen en niet hier. Misschien heb ik dit WK ook een beetje onderschat. Maar nu mag ik naar Marseille en ik hoop dat ik daar kan laten zien hoe goed ik kan zeilen.”
 
De strijd om de wereldtitel is ondertussen ook gestreden. De Deense Anne-Marie Rindom heeft zo een grote puntenvoorsprong dat de huidige olympisch kampioen, voor de medalrace, al zeker is van het goud.  
 
Maxime Jonker was na afloop verdrietig en baalde maar was ook trots op wat ze neergezet heeft in Mar del Plata. “Om heel eerlijk te zijn had ik nooit gedacht dat ik nog een kans had op een olympisch ticket. Die droom was al weg. Ik wilde hier het WK winnen en laten zien wat ik kan. Maar als Marit dan niet in de top zeven zit ga je er toch in geloven. Als je dan zo dichtbij komt en het niet pakt, dat is zo intens en verdrietig. Daar baal ik van, maar ik ben ook heel trots op wat ik heb laten zien, na een teleurstellend resultaat op het WK in Den Haag. Dit is topsport.”
Maxime Jonker
Maxime Jonker
Nationale selectie en de punten
Dit is het tweede en laatste evenement in die strijd om de nationale selectie. Voorafgaand aan dit WK had Marit Bouwmeester een voorsprong opgebouwd van zeven punten op het Allianz WK Zeilen 2023 in Den Haag. Jonker eindigde op dat WK op een 17de plaats.
 
Ook op dit WK van 2024 worden punten voor deze selectie alleen toegekend aan een positie in de top tien van de eindranglijst. Een overwinning levert 10 punten op in de strijd voor de nationale selectie, een tweede plaats negen punten etc. Met andere woorden Bouwmeester kan geen punten meer scoren maar Jonker kan nooit meer punten scoren dan Bouwmeester al heeft.
 
Op woensdag 10 januari racen de beste tien van het klassement in de medalrace om de dubbele punten, maar zoals gezegd, de benodigde vierde plaats is voor Jonker buiten bereik. Marit Bouwmeester staat, met nog een laatste race met de rest van de vloot te gaan, op de 13de plaats.
 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

ILCA6

De partners van het Watersportverbond