Trailer

Met een zeilboot vaar je uiteraard over het water. Maar veel booteigenaren hebben er behoefte aan de boot ook over de weg te vervoeren om zo eens ander vaarwater te proberen. Hiervoor heb je een trailer nodig. Waar moet je op letten bij de koop van een trailer en hoe gebruik je deze?

De basisvorm van iedere trailer is in principe hetzelfde: een stalen frame met banden of stempels en een boegsteun. Het soort trailer is afhankelijk van het vaartuig dat er mee vervoert wordt. Voor kleine open zeilboten heb je al niet veel meer nodig als alleen deze basis. Heb je een kajuitjacht, dan komt er iets meer bij een trailer kijken.

Om de boot makkelijk op en van de trailer af te krijgen zijn boottrailers voorzien van glijplanken, kimrollen of kielrollen. Ook is er een maststeun aanwezig. Wanneer je vaak op locaties komt waar geen helling voor de boot is, kies je voor een kantelbare trailer waardoor je eigenlijk zelf een helling maakt. Deze laatste is alleen geschikt voor kleinere en middelzware boten en zeiljachten.

Bij de aanschaf van een trailer zijn er diverse factoren waar je rekening mee moet houden. Naast natuurlijk het model, spelen prijs en kwaliteit een rol. Er zijn veel merken die boottrailers op de markt brengt, zo heb je altijd een ruime keus. Nu is het niet handig om bij het kiezen van een trailer uit te gaan van jouw favoriete merk, het belangrijkste is dat jouw boot lekker op de trailer ligt. Je boot moet precies passen in het framewerk, hierdoor heb je minder kans op schade. Zo kun je veilig met je boot op vakantie of je boot veilig vervoeren van en naar de winterstalling.

Vervoer per trailer
Voor het vervoeren van je boot op een trailer zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst zet je de boot goed vast op de trailer. Hierbij let je erop dat je de boot niet alleen op de lier vervoert, dit is gevaarlijk en daarom ook verboden. De verlichtingsbak kun je extra vastzetten met het laatste eind van de spanband of met een extra lijn. 
Heb je de boot goed vast, dan zet je de trailer op de trekhaak en plaats je de borg aan de juiste haak op de auto.
Tenslotte zorg je ervoor dat er geen losse onderdelen in je boot liggen. Zorg ervoor dat deze vast zitten, of haal ze uit de boot. 

Het rijden met een trailer brengt ook een aantal regels mee. Op de snelweg mag je bijvoorbeeld maximaal 90 kilometer per uur rijden, hier moet je tevens rekening houden met je lengte bij inhalen. Voor nog meer regels en informatie over het vervoeren van je boot per trailer download je het volgende document:

naar boven