Deel dit artikel:

Belangrijkste wijzigingen in ORC rating programma 2019

Gedurende het jaar zijn meerdere commissies van het ORC druk bezig om het rating systeem te verbeteren. Dit resulteert ieder jaar in een nieuwe rating programma met gewijzigde ratings omdat berekeningen voortdurend worden verfijnd.

Een van de belangrijkste wijzigingen in 2019, en een belangrijke stap voorwaarts, is het mogelijk maken van een online controle van het digitaal lijnenplan. Het ORC programma maakt gebruik van een digitaal lijnenplan van de romp als basis om de rating te bepalen. Voor ieder ontwerp met ieder kiel en/of roer configuratie is er een aparte lijnenplan. Zo zijn er meer dan 12.500 lijnenplannen in de ORC database. Omdat de lijnenplannen die gebruikt worden lokaal worden opgeslagen, is er een mogelijkheid dat een rating office niet van het optimale bestand gebruik maakt. Om dit op te lossen heeft het ORC alle lijnenplannen een kwaliteitskeurmerk gegeven. Voordat het ORC certificaat gemaakt wordt, vindt er online een check plaats met de internationale database en wordt het kwaliteitskeurmerk weergegeven.

Een andere wijziging heeft betrekking op boten die zowel met een symmetrische als met een asymmetrische spinnaker varen en met zowel een boegspriet als een spinnaker boom. In het verleden rekende het programma uit met welke configuratie van spinnaker en tracking point je het snelste zou varen, ongeacht hoe er werkelijk gevaren werd. Momenteel kan het aangegeven worden als de asymmetrische spinnaker enkel op centre lijn (boegspriet) wordt gevaren.

Door de jaarlijkse wijzigingen in het rating programma wordt het varen nog eerlijk gemaakt.

naar boven